Συμβουλευτική γονέων

Η συμβουλευτική γονέων στοχεύει στην υποστήριξη των γονέων στο απαιτητικό τους έργο καθώς πολύ συχνά έχουν απορίες και προβληματισμούς όσον αφορά στη διαπαιδαγώγησή των παιδιών τους. Κανένας δεν γεννήθηκε γονέας, η παραδοχή ότι δεν τα ξέρουμε όλα και η γενναιότητα να ζητήσουμε καθοδήγηση από έναν ειδικό αποδεικνύεται πολύτιμη και για τους γονείς και για τα παιδιά. Μέσα από την σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του παιδοψυχολόγου και του γονέα ή των γονέων, προσφέρονται ουσιαστικής σημασίας  εφόδια στην οικογένεια. Ο γονιός μαθαίνει να αναγνωρίζει την στάση του απέναντι στο παιδί του , καθώς και να επιλέγει εποικοδομητικούς τρόπους επίλυσης των προκλήσεων που προκύπτουν κατά την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του.
Το μακροπρόθεσμο «δώρο» της συμβουλευτικής γονέων είναι οι γονείς μέσα από τον ενδυναμωμένο ρόλο τους να βοηθήσουν το παιδί τους να ανθίσει και να γίνει ένας χαρούμενος και υγιής ενήλικας.Η συμβουλευτική γονέων δεν ασκεί κριτική και δεν θέλει να δημιουργήσει ενοχικά συναισθήματα στον γονέα επισημαίνοντας τα λάθη του.  Αντιθέτως, του δίνει χώρο να μιλήσει ανοιχτά και με ειλικρίνεια για ότι τον απασχολεί, Τον προσκαλεί να εκφράσει ελεύθερα τις ανησυχίες και τις απορίες του και μαζί με τον θεραπευτή να βρουν τους κατάλληλους τρόπους  διαχείρισης των καταστάσεων που τον δυσκολεύουν.

Μερικές περιπτώσεις για τις οποίες ένας γονέας είναι πιθανό να αναζητήσει συμβουλευτική γονέων είναι οι εξής:

  • Οι μαθησιακές δυσκολίες. Ένα παιδί που πασχίζει με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στα σχολικά του χρόνια , είναι ένα ματαιωμένο, κουρασμένο παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση λόγω των συνεχόμενων αποτυχιών να φτάσει στο επίπεδο των συμμαθητών του. Η απογοήτευση οδηγεί κάποιες φορές σε σχολική άρνηση ή παραίτηση.
  • Οικογενειακές δυσκολίες. Ένα διαζύγιο, μια ασθένεια ή ο θάνατος κάποιου αγαπημένου έχουν συναισθηματικές συνέπειες στα παιδιά και στην οικογένεια γενικότερα. Η βοήθεια του ψυχολόγου μπορεί να βοηθήσει σε μια δύσκολη περίοδο τους γονείς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους άλλα τα ίδια τα παιδιά να εκφράσουν τα δικά τους.
  • Προβληματικές συμπεριφορές όπως ευερεθιστότητα , επιθετική συμπεριφορά, ανυπακοή στο σπίτι ή στο σχολείο. Δυσκολία οριοθέτησης και παραβατική συμπεριφορά.
  • Δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση με συνομηλίκους, αντικοινωνικότητα.
  • Σχολικός Εκφοβισμός – bullying.
  • Διαταραχές διάθεσης – διαταραχές σίτισης.
  • Τάσεις απομόνωσης, μυστικοπάθειας, υπερβολική εσωστρέφεια.
  • Παρουσιάζει αλλαγές σε συμπεριφορές, όπως απότομη αλλαγή στις σχολικές επιδόσεις / στις διατροφικές συνήθειες / στην ρουτίνα του ύπνου
  • Παρουσιάζει αυξημένο άγχος και στρες με την μορφή διαφόρων τικ, ονυχοφαγίας κ. α
  • Απόκλιση από την συνήθη αναπτυξιακή εξέλιξη .